Hvordan utvide nettverket og skaffe seg en relevant mentor?

Hvordan utvide nettverket og skaffe seg en relevant mentor?

I dette innlegget skal jeg skrive om hvordan skaffe en mentor, utvide nettverket og hva kurset First Round handler om. Før vi går videre skal jeg beskrive kort hva en mentor er, og dette er en person med erfaring innenfor det du selv vil gjøre eller ønsker å bli. Denne personen kan guide deg og lære deg ting innenfor dette område slik at du på en effektiv måte kan begynne å jobbe eller drive med dette. En mentor kan derfor være utrolig viktig for å nå sine drømmer og mål her i livet.

Før vi skulle begynne å skrive på dette blogginnlegget fikk vi beskjed om å ta kurset First Round som er laget av Paul Pesek. I dette kurset går Paul igjennom åtte moduler om hvordan man kan skape nye forbindelser med andre personer med hovedfokus på bruk av LinkedIn. De åtte modulene har jeg tatt for meg videre i dette innlegget. Disse modulene er:

 1. Din profesjonelle identitet
 2. Finne en mentor ved bruk av LinkedIn
 3. Hvordan ta kontakt med noen via LinkedIn
 4. Koordinering
 5. Navigasjon
 6. Opptre profesjonell
 7. Research
 8. Skape relasjoner

Modul 1. Din profesjonelle identitet

Den første modulen handler om deg selv og din identitet som student, men også som en ung profesjonell. Disse to identitetene vokser med hverandre og til slutt sammen til en profesjonell identitet. Disse vokser med hverandre ved at styrkene dine blir bedre og man får mer erfaring, men dette tar tid, og på veien er det viktig å snakke med folk som har vært på den samme veien som du har lyst til å gå. Paul nevner fem kvaliteter som kan være smart å tenke på når man skal snakke med profesjonelle.

 1. Empati – å se ting fra et profesjonelt perspektiv.
 2. Nysgjerrighet – Vis at du er genuint interessert i å lære av dem og av deres erfaring.
 3. Takknemlighet – Disse personene bruker sin egen tid for å hjelpe deg, hvis takknemlighet.
 4. Relevanse – Forklar personen hvorfor du tok kontakt og hvorfor dette er nyttig for deg.
 5. Respekt – Behandle disse personene med respekt, og behandle de slik du vil at de skal behandle deg.

Modul 2. Finne en mentor ved bruk av LinkedIn.

Den andre modulen handler om hvordan man med hjelp av plattformen LinkedIn kan finne en mentor. Denne plattformen er den mest kjente plattformen for å bygge et bra nettverk. På LinkedIn kan man filtrere søk etter brukerens behov for å finne de personene, jobbene eller selskapene man vil komme i kontakt med. Det er fire forskjellige metoder å finne disse spesifikke kontaktene på.

 1. Perfect overlap: Dette kan være noen som har gått samme studieretning som deg på høyere utdanning som universitet eller høyskole som jobber med noe du også ønsker å jobbe med.
 • Great overlap: Dette kan være noen som tidligere har gått på din skole, som jobber innenfor ditt fagfelt eller som har studert lignende fag, men ikke nøyaktig det samme.
 • Similarities: Dette kan være en som er ansatt der du ønsker å jobbe, som tidligere har studert på en lignende skole eller bare en person du finner interessant og ønsker å lære mer om.
 • Someone interesting: Dette kan være noen du synes er inspirerende eller noen som jobber med noe du synes er interessant.

Modul 3. Hvordan ta kontakt med noen via LinkedIn.

I denne modulen tar Pesek for seg hvordan man kan kontakte noen på LinkedIn. I starten kan det være litt forvirrende å ta i bruk LinkedIn, etter egen erfaring så var jeg usikker på hvordan man skal kontakte, og hvordan meldingen skal være. Skal man skrive det veldig formelt eller skal jeg heller sende mail? I kurset nevner Pesek at LinkedIn skal være en plattform som skal være lett å kontakte folk, og at det ikke skal bli som Mail, som kan bli veldig formelt og personlig. Pesek sier at i den første meldingen er det viktig å vise de fem kvalitetene som ble nevnt tidligere for å bli tatt nok seriøs. For at man skal gjøre dette har så finnes det tre faktorer man kan bruke.

 1. Who: Hvem er du?
 • Why: Hvorfor tar du kontakt?
 • What: Hva lurer du på eller ønsker fra personen du kontakter?

Modul 4. Koordinering.

Her trekker Pesek frem noen gode tips på hvordan man skal koordinere en samtale med en du har tatt kontakt med. Det er viktig å være forberedt til samtalen med gode spørsmål og bruke tiden med omhu, få personen du snakker med til å ikke føle at tiden deres blir bortkastet.

Modul 5. Navigasjon.

I denne modulen snakker Pesek om hvordan man skal navigere seg gjennom samtaler, vise respekt og takke for tiden de har satt til side for deg og vise interesse for deres sosiale liv og deres jobb. Han sier at alle samtaler er unike og at man kan forutse hvordan samtalen sine punkter vil gå og planlegge deretter.

Modul 6. Opptre profesjonell.

For at man skal opptre profesjonell er det viktig å vite før samtalen hvor du vil ende og hva du vil få ut av denne samtalen. Det er fint å starte med en introduksjon om seg selv, deretter kan man fortsette med hva man selv er god på og hva man trenger å bli bedre på. Etter hvert kan man begynne å trekke inn hva som er målet og hvor man vil her i livet. Dette vil som regel gi personen du snakker med litt mer interesse i deg som person, og personen vil føle at dere blir mer kjent. Mot slutten er det fint å snakke om hvorfor du egentlig tok kontakt, og husk å takke for at denne personen tok seg tid til å snakke med deg!

Modul 7. Research.

Det er viktig å ha gjort sine research før en samtale, søk opp personen, firmaet, yrket o.l. Når du viser interesse for det denne personen driver med, og viser forståelse rundt det vil denne personen automatisk få mer respekt av deg, og personen vil trolig nok bruke mer av sin tid til å guide deg. Så hold deg oppdatert og still gode spørsmål for å sette fundamentet i samtalen. Pesek forteller om tre type spørsmål man kan ha med i en samtale.

The main question: Bør ha noe med mentor eller bedriftens profesjonelle historie å gjøre.

The second question: Bør handle om arbeidet bedriften eller mentor gjør i dag.

The third question: Hvilke råd/tips har mentor til deg på bakgrunn av samtalen deres?

Modul 8. Skape relasjoner.

Hvis man føler at samtalen fløt bra og kjemien var god, kan det være lurt å sende en mail etter samtalen der du forklarer hva du fikk ut av samtalen, om du kanskje har satt deg andre mål o.l. Viktig å ha med hvor takknemlig du er for at denne personen tok seg tid til å ha denne samtalen med deg. Dette setter personen pris på, og det vil gjøre det lettere for deg å kunne ha en slik samtale med denne personen senere.

Oppsummering.

For det første syntes jeg selve kurset i seg selv var ganske spennende, dette kurset hjalp meg veldig med å se verdien, og skjønne hvor lite skremmende det er å sende meldinger til personer med mer erfaring. Jeg vil jo si at jeg selv hadde blitt stolt om noen tok kontakt for å høre mine erfaringer og meninger om ting, og hvem vil ikke det?

Det at vi hadde dette som et blogginnlegg hjalp meg også mye å «huske» mer fra kurset, og faktisk få mye tanker rundt dette. Så jeg vil si at dette er det blogginnlegget jeg har lært mest av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *